top of page
Zoeken

Hoe bewaar ik de olijven het best? - natuurlijk onder olijfolie!

,,,,hhhhOh, hier komen jullie olij vandaan...


vandaag waren we op bezoek bij vader en zoon Mousteraki, onze olijfboeren, waar we voor jullie de Kalamata's en groene olijven vandaan halen. Wat een prachtig en identiek stel! Op weg door de Witte bergen naar Sougia, op 400 tot 600 meter hoogte boven zeeniveau, staan hun olijfboomgaarden. De weg leidt ons tot onder hun grote Mediterane eikenboom, waar we bijna aan voorbij waren gereden, was er niet de haarspeldbocht....

...kom maar binnen!


We worden vriendelijk binnen gevraagd, en zo staan we bij Christos en zijn vader op het terrein onder een afdak tussen grote olijfvaten, waar hun medewerker Pedros voortdurend olijven uithaalt om olijven te keuren en te sorteren, met de hand natuurlijk! Christos nodigt ons uit om de olijven te kosten en verteld hoe simpel de natuur het proces van fermentatie heeft bedacht. Meer dan water en zout hoef je niet, zegt hij. En zijn vader stemt knikkend toe en neemt een handvol olijven in zijn hand: "Kijk, elke olijf heeft zijn eigen kleur tussen roodbruin tot zwart. Geen is hetzelfde als de ander! En dat is goed zo. Zo bedoelt het de natuur!" Er komen geen kleur- of conserveringsstoffen aan de pas. "Hoezo ook?" Legt Christos uit. " De natuur bedoelt het goed met ons, dus laat ons dit zo houden!" Wat een overtuiging spreekt uit zijn woorden en handelen. Hier worden we zo blij van.

"Zorg dat er een laagje olijfolie de olijven bedekt, dan oxideren ze niet en houd je ze vers"

Christos legt uit wat andere olijfboeren ons ook al verteld hebben: Heb je het olijvenglas of potje geopend, zorg dat de olijven onder water blijven door er een laagje olijfolie boven op te gieten. Hiermee voorkom je dat de olijven oxideren, wat dus de witte laag op de olijven verklaart als je de olijven in de koelkast vergeet ipv ze te eten😉. Geen probleem volgens Christos, spoel de olijven onder koud water af, neem wat je dan eten wilt en leg de rest in water met een laagje olijfolie terug in het glas/potje. Zo houdt je de olijven vers. Mocht je ze té zout vinden, kun je ze 1-3 dagen in vers kraanwater leggen, waarbij je elke dag het water ververst. Het water onttrekt dan het zout en je proeft de olijf zonder zout. -

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page